/* */ Skip to main content Skip to search

Waarom duurzaam bloemen inkopen?

Er zijn weinig dingen in het leven die zoveel fleurigheid brengen als een bos bloemen. Maar niet als daarvoor, veelal in Afrika, mensen onder slechte omstandigheden dag in, dag uit moeten werken. Waarbij agressieve chemicaliën worden gebruikt die schadelijk zijn voor ons milieu.

Waarom duurzaamheid zo belangrijk is?

Laten we als voorbeeld onze rozen neem. Steeds meer rozen die in Nederland worden verkocht of verhandeld zijn afkomstig van Oost-Afrikaanse bloemenkwekerijen. Drieduizend hectare rozengrond, circa 30% van het wereldwijde rozenareaal, ligt inmiddels in Oost-Afrika.

Vrouwen verrichten hier het meeste werk op de kwekerijen. Onder andere in Kenia, Ethiopië, Tanzania, Oeganda en Zimbabwe. Bedrijven zetten graag vrouwen in vanwege hun zorgvuldige werkwijze die noodzakelijk is voor dit kwetsbare product. Het werk, waaronder het plukken van de bloemen, is niet alleen vrij zwaar maar gebeurt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden.

De belangrijkste issues waar vrouwen mee te maken hebben in deze landen

  • Te laag loon om de basisbehoeften te vervullen; dit is een minimum loon en geen leefbaar loon.
  • De vaak tijdelijke contracten maken vrouwen extra kwetsbaar; bijvoorbeeld voor seksueel misbruik op de werkvloer.
  • Nadelige gezondheidseffecten door blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Vaak is er onvoldoende beschermende kleding aanwezig en wordt deze niet regelmatig vervangen. Door de effecten hiervan zijn er aantoonbaar meer miskramen en is er een verhoogd aantal (ex)-medewerkers met huidziekten waaronder huidkanker.
  • Weinig of geen voorzieningen tijdens zwangerschap/kinderopvang.
  • Weinig of geen doorgroeimogelijkheden binnen de kwekerij.

Wat kunt u als bloemen inkoper doen?

Om deze schrijnende, en groeiende, situatie tegen te gaan maken we ons als Duurzame Bloemisten Groep zeer hard.

Wij hebben daarvoor u als bloemen inkoper nodig.

Werken aan bewustwording, lokaal ondernemerschap, eerlijke bloemen en verduurzaming van de gehele sector is iets wat we alleen samen kunnen bewerkstelligen.