Skip to main content Skip to search

Vergoeding rouwboeketten via uitvaartverzekering

Bij een begrafenis of crematie zijn rouwboeketten een belangrijk onderdeel: ze geven vorm aan de uitvaart en kunnen de nabestaanden veel troost bieden.

De kosten van de bloemen worden vaak vergoed door een uitvaartverzekering. Maar omdat duurzaamheid bij de uitvaart de laatste jaren steeds belangrijker wordt, is het voor klanten wel belangrijk dat ze terecht kunnen bij een duurzame bloemist. Dit hangt af van de voorwaarden rondom de dekking, die verschillen afhankelijk van het type begrafenisverzekering. Soms komt het voor dat de klant niet zelf mag bepalen hoeveel hij/zij uitgeeft aan bloemen of zijn eigen bloemist kan kiezen. Er is dan geen garantie dat de rouwbloemen duurzaam zijn.

Kortom, als bloemist is het belangrijk om de klant te informeren over de keuzevrijheid bij het samenstellen van een rouwboeket. Daarom staat hieronder een algemeen overzicht van de voorwaarden voor de verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is de uitvaart verzekerd tegen een vooraf bepaald ‘vast pakket’ aan diensten en materialen. Er is al vooraf bepaald hoeveel budget er is voor bloemen. Bovendien maakt de verzekeraar afspraken met vaste leveranciers voor de bloemen. Als nabestaande kun je dus niet je eigen bloemist kiezen, tenzij je bijbetaalt. De kans is ook groot dat de bloemen niet duurzaam zijn.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een geldbedrag uit aan de nabestaanden na het overlijden van hun dierbare. Het bedrag kan volledig naar eigen wens worden gebruikt voor het bekostigen van de uitvaart. Nabestaanden kiezen zelf hoeveel ze willen spenderen aan bloemen en kunnen op eigen initiatief een bloemist benaderen, bijvoorbeeld een die onderdeel uitmaakt van de Duurzame Bloemisten Groep.

Sommenverzekering

Een sommenverzekering is vergelijkbaar met een kapitaalverzekering en biedt ongeveer dezelfde keuzevrijheid als een kapitaalverzekering. Het verschil is dat kosten achteraf worden gedeclareerd bij de uitvaartverzekeraar. Als nabestaande schiet je de kosten eerst voor alvorens de verzekeringsmaatschappij overgaat tot vergoeding.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis heeft de kenmerken van twee verschillende verzekeringen hierboven. Er geldt meestal een gedeeltelijke keuzevrijheid. Er is vaak een deel vrij besteedbaar waarmee de nabestaanden aanvullende wensen rondom de uitvaart zelf kunnen invullen. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor (extra) rouwboeketten.

Op Uitvaartverzekering.nl staat nog meer informatie over de vergoeding van bloemen bij de uitvaart.