/* */ Skip to main content Skip to search

Archives for Uncategorized

Webshop voor consumenten

Sinds eind december hebben wij naast ons bestelsysteem voor onze zakelijke relaties ook een webshop voor consumenten. In deze webshop staan verschillende boeketten waaruit een keuze gemaakt kan worden. Deze boeketten wisselen ieder seizoen. Eind december was er een ruime keuze kerstboeketten, momenteel staat er tulpenboeketten in de webshop.

Neem eens een kijken via https://shop-duurzamebloemisten.tabernae.nl/webshop/

Lees meer

Hivos en True Price lanceren eerlijke roos

Voor de eerlijke roos wordt meer geld – volgens Hivos en True Price de échte prijs – betaald. Dat is 1,3 cent extra per steel, zodat de bloemenpluksters bij de Keniaanse kweker Equinox een hoger en eerlijk salaris krijgen.

Hivos is met de campagne ‘Small Change, Big Deal’ al jaren in gesprek met Nederlandse supermarkten om aan leefbaar loon voor de rozenpluksters te werken. Geen enkele supermarkt bleek bereid iets aan de te lage lonen te doen. Vandaar dat Hivos besloot het zelf te doen, samen met de sociale onderneming True Price. De Keniaanse kwekerij Equinox Flowers was bereid om met de twee partijen in zee te gaan. Equinox probeert volgens hen al jaren de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers te verbeteren. Hogere lonen kunnen ze echter niet alleen realiseren: alle spelers in de keten moeten een stukje bijdragen.

Hivos en True Price zijn in gesprek met de sierteeltsector, die vorig jaar een convenant internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen ondertekende. Jeroen Oudheusden, programmamanager FSI (Floriculture Sustainability Initiative) zegt tegen Hivos: „We mikken erop eind volgend jaar een goede aanpak richting een leefbaar loon te hebben ontwikkeld voor de komende jaren. Op basis van de pilots die we de komende tijd doen. Dan hopen we, naast Albert Heijn, meer retailers erbij te betrekken. Het bouwen van een brede coalitie, ook internationaal, is essentieel om dit tot een succes te maken.”

Dertien cent meer per 10 stelen

Een gemiddeld bosje rozen van tien stuks moet volgens Hivos en True Price dertien cent extra kosten om de arbeiders op de bloemenkwekerijen in Afrika te voorzien van een fatsoenlijk loon. Dat is de uitkomst van true pricing, het berekenen en verbeteren van de echte prijs van een product of service. De echte prijs is de markt- of verkoopprijs, inclusief alle sociale en milieukosten, zoals onderbetaling, kinderarbeid en bijdrage aan klimaatverandering, daarbij opgeteld.
Via true pricing willen de partijen supermarkten en andere marktspelers laten zien dat het realiseren van een volledig duurzame roos, inclusief een leefbaar loon voor de pluksters, binnen handbereik ligt.
De lancering van de ‘eerlijke roos’ is vandaag, 27 november, tijdens het True Price Festival, bij bloemist Fleurmonde aan de Haarlemmerdijk 49 in Amsterdam. Tijdens het festival, tegengeluid op Black Friday, worden diverse producten en partijen gepresenteerd die op weg zijn naar een echte prijs.

Artikel geschreven door Hans Neefjes op 27-11-2020 voor Horti Piont

Lees meer

Groeiend aantal bloemisten gecertificeerd Barometer Duurzame Bloemist

Ook in de eerste helft van 2018 is het aantal gecertificeerde bloemisten gegroeid. Het totaal aantal is momenteel 70. Het meerendeel is gevestigd in de Randstad maar op het kaartje is te zien dat ook steeds meer bloemisten daarbuiten de meerwaarde van het certificaat inzien.

Op de website van Stichting Milieu Keur en Mijn Duurzame Bloemist staan kaartjes van Nederland waarop te zien is waar de gecertificeerde bloemisten gevestigd zijn.

Lees meer

Vergoeding rouwboeketten via uitvaartverzekering

Bij een begrafenis of crematie zijn rouwboeketten een belangrijk onderdeel: ze geven vorm aan de uitvaart en kunnen de nabestaanden veel troost bieden.

De kosten van de bloemen worden vaak vergoed door een uitvaartverzekering. Maar omdat duurzaamheid bij de uitvaart de laatste jaren steeds belangrijker wordt, is het voor klanten wel belangrijk dat ze terecht kunnen bij een duurzame bloemist. Dit hangt af van de voorwaarden rondom de dekking, die verschillen afhankelijk van het type begrafenisverzekering. Soms komt het voor dat de klant niet zelf mag bepalen hoeveel hij/zij uitgeeft aan bloemen of zijn eigen bloemist kan kiezen. Er is dan geen garantie dat de rouwbloemen duurzaam zijn.

Kortom, als bloemist is het belangrijk om de klant te informeren over de keuzevrijheid bij het samenstellen van een rouwboeket. Daarom staat hieronder een algemeen overzicht van de voorwaarden voor de verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is de uitvaart verzekerd tegen een vooraf bepaald ‘vast pakket’ aan diensten en materialen. Er is al vooraf bepaald hoeveel budget er is voor bloemen. Bovendien maakt de verzekeraar afspraken met vaste leveranciers voor de bloemen. Als nabestaande kun je dus niet je eigen bloemist kiezen, tenzij je bijbetaalt. De kans is ook groot dat de bloemen niet duurzaam zijn.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een geldbedrag uit aan de nabestaanden na het overlijden van hun dierbare. Het bedrag kan volledig naar eigen wens worden gebruikt voor het bekostigen van de uitvaart. Nabestaanden kiezen zelf hoeveel ze willen spenderen aan bloemen en kunnen op eigen initiatief een bloemist benaderen, bijvoorbeeld een die onderdeel uitmaakt van de Duurzame Bloemisten Groep.

Sommenverzekering

Een sommenverzekering is vergelijkbaar met een kapitaalverzekering en biedt ongeveer dezelfde keuzevrijheid als een kapitaalverzekering. Het verschil is dat kosten achteraf worden gedeclareerd bij de uitvaartverzekeraar. Als nabestaande schiet je de kosten eerst voor alvorens de verzekeringsmaatschappij overgaat tot vergoeding.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis heeft de kenmerken van twee verschillende verzekeringen hierboven. Er geldt meestal een gedeeltelijke keuzevrijheid. Er is vaak een deel vrij besteedbaar waarmee de nabestaanden aanvullende wensen rondom de uitvaart zelf kunnen invullen. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor (extra) rouwboeketten.

Op Uitvaartverzekering.nl staat nog meer informatie over de vergoeding van bloemen bij de uitvaart.

Lees meer

Ben je wel eens op zoek naar een écht bijzondere locatie voor een vergadering, evenement of bijeenkomst? Locatiesmetmeerwaarde.nl heeft voor jou sfeervolle top locaties met aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verzameld. Op Locaties met Meerwaarde(n) vind je bijzondere en inspirerende locaties voor zakelijke bijeenkomsten. Vergaderlocaties en eventlocaties met meer waarden voor natuur, cultuur en mens.

Locaties met Meerwaarde(n) doen méér dan alleen geld verdienen. Bijvoorbeeld door sociaal ondernemerschap, duurzaam werken of het bewaken van cultureel erfgoed (culturele locaties). Door hun betrokkenheid en verhaal geven ze je event nét even wat extra’s. Je vindt er onontdekte pareltjes en gerenommeerde grote locaties, die MVO en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Je vind er ook allerlei tips en inspiratie voor het nog maatschappelijker, socialer en duurzamer organiseren van een bijeenkomst. En daar staan wij met onze duurzame bloemen natuurlijk bij!

Lees meer

Wijzigingen in criteria Barometer Duurzame Bloemist

In het herziene schema (01-07-2017) zijn onder meer de volgende nieuwe en aangepaste eisen opgenomen:

  • Het aandeel duurzamer ingekochte producten wordt anders berekend, waarbij alle geaccepteerde certificaten even zwaar meetellen voor het inkooppercentage van de bloemist. Ook zijn er enkele sociale certificaten opgenomen (Kenya Flower Council Silver Standard, EHPEA Silver Level en Florverde Sustainable Flowers).
  • Om de inkoop van biologische bloemen te blijven stimuleren is de keuzemaatregel voor inkoop van biologische bloemen en planten aangepast. Er kunnen meer punten worden verdiend als er relatief meer biologisch wordt ingekocht.
  • Bloemisten die alle energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd mogen de energiescan minder frequent uitvoeren.
  • Biologisch afbreekbare vazen en potten komen voor punten in aanmerking.
  • De keuzemaatregelen voor voertuigen waarmee transport van bloemen en planten plaatsvindt zijn aangepast. Er is onderscheid aangebracht tussen eigen transport door de bloemist en de verduurzaming van ingehuurde vervoerders.
  • Verder zijn er nieuwe keuzemaatregelen opgenomen met betrekking tot: duurzamere draagtassen, educatieve activiteiten voor medewerkers en het uitvoeren van een arbo-technische bedrijfsscan.

Het volledige schema is te vinden op de website van www.barometerduurzamebloemist.nl

 

Lees meer

Bloemen bepalen zelf hoe sterk ze geuren

Bloemen hebben hun geur in eigen hand. Om bijen, motten of andere bestuivers aan te trekken, scheiden zij actief vluchtige stoffen uit. Tot voor kort dachten wetenschappers dat dit een passief proces was.

Voor voortplanting zijn veel planten afhankelijk van insecten die op hun bloemen afkomen. Met kleur en geur lokken bloemen de favoriete bestuivers.

Voor het volledige artikel: https://newscientist.nl/nieuws/bloemen-bepalen-zelf-sterk-geuren/

Lees meer

Handelspartijen willen teelt en handel duurzame bloemen en planten versnellen

Dutch Flower Group, Waterdrinker, Royal Lemkes en Royal FloraHolland gaan zich nog actiever inzetten voor een duurzame, toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor de mens en het milieu worden geteeld en verhandeld. Daartoe ondertekenden ze op 23 mei het manifest ’Samen Duurzaamheid en Transparantie Versnellen’.

Met het manifest willen de vier partijen, allen leden van Floriculture Sustainability Initiative (FSI), een signaal afgeven dat het doel van FSI een impuls nodig heeft. FSI heeft als ambitie om in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen door FSI-leden duurzaam geproduceerd te hebben. Dit betekent in de sierteeltsector, gezien de huidige situatie, dat er nog werk aan de winkel is om de kwekers te stimuleren aan deze certificeringen te gaan voldoen.

Voor het volledige artikel: https://www.hortipoint.nl/vakbladvoordebloemisterij/ondernemen/handelspartijen-willen-teelt-en-handel-duurzame-bloemen-en-planten-versnellen/

Lees meer

Duurzame en sociale bloemen voor secretaressedag

Op donderdag 20 april is het weer Secretaressedag! Op deze dag worden secretaresses door heel Nederland in het zonnetje gezet. En hoe kan dat beter dan met een mooie bos bloemen waarvan ook het verhaal er achter klopt?

De voornamelijk vrouwelijke medewerkers op de kwekerijen in bijvoorbeeld het oosten van Afrika verdienen ook waardering voor hun werkzaamheden. De Duurzame Bloemisten Groep zet zich in om de situatie van deze medewerkers te verbeteren door de vraag naar verantwoord geteelde bloemen op sociaal en milieu gebied te stimuleren.

Daarnaast werken in Nederland bij meerdere bloemisten die lid zijn van het netwerk medewerkers met een functie beperking. Zo komen zorg voor het milieu en sociaal ondernemerschap bij elkaar.

Enthousiast geworden?  D.m.v. het bestelformulier kunt u uw bestelling doorgeven. Wij zorgen er graag voor dat uw secretaresse op 20 april verrast wordt met een mooi duurzaam boeket van de Duurzame Bloemisten Groep. Uw bestelling wordt uitgevoerd door één van de leden, een lokale bloemist.

Lees meer

Plastic tray sierteelt sector alles behalve duurzaam

De single use plastic trays in de sierteeltsector worden gebruikt voor het transport van potplanten en er zijn inmiddels meer dan tachtig verschillende soorten in gebruik. Het keurmerk Normpack®, onderdeel van FloraHolland, stelt dat ze na gebruik op grote schaal worden ingezameld en dat het materiaal (polystyreen) wordt gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe trays. Het gaat om een jaarlijkse productie van 180 miljoen single use trays, bij elkaar minstens 23 miljoen kilo.

Onderzoek van de Plastic Soup Foundation wijst uit dat slechts een klein deel van de trays wordt ingezameld. Voor de export naar Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de sierteelt, bestaat namelijk geen verplichting deze single use trays weer terug te nemen. Ter plekke dragen de trays bij aan de grote berg van onnodig plastic afval. Het onderzoek wijst ook op een veel duurzamer alternatief: een meermalig te gebruiken tray met retourpremie. De kans dat trays uit het systeem verdwijnen of in het milieu terechtkomen, wordt met een dergelijke tray drastisch verkleind.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We willen hiermee aantonen dat eenmalig gebruik van plastic nooit duurzaam is, ook al wordt dat plastic gerecycled. Uit ons onderzoek blijkt dat de exporterende sierteeltsector niet in staat is om over te stappen op een slim ontworpen statiegeld tray die tot 20 keer te gebruiken is. Iedereen is het erover eens dat hergebruik altijd te verkiezen valt boven recycling. Een echte circulaire economie is alleen te bereiken door dit soort slimme innovaties. Niet voor niets heeft het Europees Parlement recentelijk nog opgeroepen zoveel mogelijk over te gaan op statiegeldsystemen.”

De eerste topic waarop de nieuwe campagne focust, is vervanging van de eenmalig te gebruiken planten tray door een duurzame variant. De milieuwinst die hiermee in de sierteelt valt te behalen, is enorm: de hoeveelheid afvalplastic zal onmiddellijk met vele miljoenen kilo’s per jaar afnemen.

Meer informatie over de campagne van de Plastic Soup Foundation is hier te vinden.

 

Lees meer

De Groene Zaak vraagt aandacht voor inkoop eerlijke bloemen

Aanschaf bloemen onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Groene Zaak vraagt aandacht voor inkoop eerlijke bloemen

Vandaag bood Marjolein Demmers, directeur van De Groene Zaak, haar medewerker Ghilaine Broer-Peeters een boeket eerlijke bloemen aan. Hiermee wil de ondernemersvereniging in de aanloop naar Secretaressedag (21 april) bij haar partners aandacht vragen voor de inkoop van bloemen voor hun bedrijf en personeel die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd.

De inkoop van bloemen door bedrijven vormt een belangrijke afzetmarkt in Nederland. De Groene Zaak wil daarom een duurzame inkoop van bloemen bevorderen onder haar leden. Het aanbieden van de bloemen is een initiatief van Hivos en de Duurzame Bloemisten Groep.

Hivos zet zich in voor het verduurzamen van de bloemensector. In 2012 lanceerde zij de campagne Power of the Fair Trade Flower om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van vrouwen in de Afrikaanse bloemenindustrie. Steeds meer bloemen, vooral rozen, komen uit Afrika. De sierteelt is daar gepaard gegaan met vaak slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers zoals te lage lonen, geen vaste arbeidscontracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden.

Bedrijven in Nederland kunnen bijdragen aan een betere situatie van vrouwen in de bloementeelt door eerlijke bloemen in te kopen. Eerlijke bloemen zijn gekweekt met respect voor mens en milieu. Je herkent ze aan een keurmerk. Hivos heeft verkooppunten van eerlijke bloemen op een rij gezet in de Eerlijke bloemengids (eerlijkebloemengids.nl).

De Duurzame Bloemisten Groep is partner bij De Groene Zaak. Steeds meer bloemisten sluiten zich aan bij deze bloemistengroep omdat zij een vooruitstrevende visie en aanpak hebben op het gebied van mens, milieu, het verduurzamen van de bedrijfsvoering en inkoop van bloemen. Door in- en verkoop van duurzaam geteelde bloemen helpen zij de volledige bloemensector te verduurzamen.

De klanten van de Duurzame Bloemisten Groep zijn vooral inkopers bij (semi)overheidsinstellingen en landelijk opererende bedrijven. Bloemisten die aangesloten zijn bij de coöperatie voeren het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’. De houders van dit certificaat worden jaarlijks door het onafhankelijke keuringsinstituut SGS op hun duurzame bedrijfsvoering gecontroleerd. De Duurzame Bloemisten Groep stelde het eerlijke boeket voor Ghilaine Broer-Peeters ter beschikking.

Bijgevoegde foto van bloemenoverhandiging (fotograaf Rebke Klokke):

Vlnr: Ghilaine Broer-Peeters (De Groene Zaak), Annelies Koch-Heemskerk (Duurzame Bloemisten Groep), Kristina Ullrich (MVO adviseur Hivos) en Marjolein Demmers (De Groene Zaak).

Lees meer