Skip to main content Skip to search

Archives for Duurzame Bloemisten Groep

Sterke groei in 2019 van keurmerkhouders Barometer Duurzame Bloemist

‘Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist groeit en bloeit’ geeft Stichting Milieukeur (SMK) aan op haar website. SMK beheert de criteria van het keurmerk.

In 2019 groeide het aantal bloemisten met een duurzaamheidscertificaat van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist met bijna 45%. Hiermee komt het totaal aantal gecertificeerde bloemisten eind december 2019 op 136.

In 2020 wordt een nog sterkere groei verwacht.

Lees meer

Levenscyclusanalyse bevestigt: Meermalige plantentray is inderdaad veel beter voor het milieu

Amsterdam, 1 Oktober 2018 – Alweer twee jaar geleden antwoordde toenmalig staatssecretaris Dijksma (PvdA) op Kamervragen, dat zij met de sierteeltsector in gesprek zou gaan over het duurzaam gebruik van plantentrays zodra een lopend onderzoek zou zijn afgerond. Dat onderzoek betrof de levenscyclusanalyse, welke in opdracht van Flora Holland werd uitgevoerd door Blonk Consultants. Het rapport is sinds kort beschikbaar, dat wil zeggen: Royal Flora Holland (RFH) heeft een versie online gezet van 25 april 2018. Dat dit rapport “for external communication” is, impliceert dat er ook een vertrouwelijke versie bestaat. Hoe dit ook zij, het nu openbare rapport biedt voldoende informatie voor de huidige staatssecretaris om maatregelen te nemen.

Het volledige artikel is te lezen op de website van Plastic Soup Foundation via deze link

Lees meer

Duurzame bloemen voor Secretaressedag

Op donderdag 19 april is het weer Secretaressedag! Op deze dag worden secretaresses door heel Nederland in het zonnetje gezet. En hoe kan dat beter dan met een mooie bos bloemen waarvan ook het verhaal er achter klopt?

De voornamelijk vrouwelijke medewerkers op de kwekerijen in bijvoorbeeld het oosten van Afrika verdienen ook waardering voor hun werkzaamheden. De Duurzame Bloemisten Groep zet zich in om de situatie van deze medewerkers te verbeteren door de vraag naar verantwoord geteelde bloemen op sociaal en milieu gebied te stimuleren.

Daarnaast werken in Nederland bij meerdere bloemisten die lid zijn van het netwerk medewerkers met een functie beperking. Zo komen zorg voor het milieu en sociaal ondernemerschap bij elkaar.

Enthousiast geworden?  D.m.v. het bestelformulier kunt u uw bestelling doorgeven. Wij zorgen er graag voor dat uw secretaresse op 19 april verrast wordt met een mooi duurzaam boeket van de Duurzame Bloemisten Groep. Uw bestelling wordt uitgevoerd door één van de leden, een lokale bloemist.

Lees meer

Business Bloemist de Lotus gecertificeerd

Business Bloemist de Lotus gevestigd in Utrecht aan de Tractieweg 172-A is sinds kort gecertificeerd met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Het behaalde niveau van de Lotus is Goud. Dit is het hoogst haalbare en gelijk aan Milieukeur De Lotus is de enige gecertificeerde bloemist in Utrecht en omgeving. Business Bloemist de Lotus is lid van de Duurzame Bloemisten Groep.

Lees meer

Lid Duurzame Bloemisten Groep gecertificeerd

Rosa Bloemsierkunst gevestigd in Schiedam en lid van de Duurzame Bloemisten Groep is onlangs gecertificeerd met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist niveau Zilver. Momenteel zijn er ongeveer 35 bloemisten in Nederland gecertificeerd. Een top prestatie dus.

De Duurzame Bloemisten Groep creëert bewustwording over het verhaal achter de bloem bij inkopers van organisaties en daarnaast stimuleert zij haar leden hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

Lees meer

De Groene Zaak vraagt aandacht voor inkoop eerlijke bloemen

Aanschaf bloemen onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Groene Zaak vraagt aandacht voor inkoop eerlijke bloemen

Vandaag bood Marjolein Demmers, directeur van De Groene Zaak, haar medewerker Ghilaine Broer-Peeters een boeket eerlijke bloemen aan. Hiermee wil de ondernemersvereniging in de aanloop naar Secretaressedag (21 april) bij haar partners aandacht vragen voor de inkoop van bloemen voor hun bedrijf en personeel die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd.

De inkoop van bloemen door bedrijven vormt een belangrijke afzetmarkt in Nederland. De Groene Zaak wil daarom een duurzame inkoop van bloemen bevorderen onder haar leden. Het aanbieden van de bloemen is een initiatief van Hivos en de Duurzame Bloemisten Groep.

Hivos zet zich in voor het verduurzamen van de bloemensector. In 2012 lanceerde zij de campagne Power of the Fair Trade Flower om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van vrouwen in de Afrikaanse bloemenindustrie. Steeds meer bloemen, vooral rozen, komen uit Afrika. De sierteelt is daar gepaard gegaan met vaak slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers zoals te lage lonen, geen vaste arbeidscontracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden.

Bedrijven in Nederland kunnen bijdragen aan een betere situatie van vrouwen in de bloementeelt door eerlijke bloemen in te kopen. Eerlijke bloemen zijn gekweekt met respect voor mens en milieu. Je herkent ze aan een keurmerk. Hivos heeft verkooppunten van eerlijke bloemen op een rij gezet in de Eerlijke bloemengids (eerlijkebloemengids.nl).

De Duurzame Bloemisten Groep is partner bij De Groene Zaak. Steeds meer bloemisten sluiten zich aan bij deze bloemistengroep omdat zij een vooruitstrevende visie en aanpak hebben op het gebied van mens, milieu, het verduurzamen van de bedrijfsvoering en inkoop van bloemen. Door in- en verkoop van duurzaam geteelde bloemen helpen zij de volledige bloemensector te verduurzamen.

De klanten van de Duurzame Bloemisten Groep zijn vooral inkopers bij (semi)overheidsinstellingen en landelijk opererende bedrijven. Bloemisten die aangesloten zijn bij de coöperatie voeren het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’. De houders van dit certificaat worden jaarlijks door het onafhankelijke keuringsinstituut SGS op hun duurzame bedrijfsvoering gecontroleerd. De Duurzame Bloemisten Groep stelde het eerlijke boeket voor Ghilaine Broer-Peeters ter beschikking.

Bijgevoegde foto van bloemenoverhandiging (fotograaf Rebke Klokke):

Vlnr: Ghilaine Broer-Peeters (De Groene Zaak), Annelies Koch-Heemskerk (Duurzame Bloemisten Groep), Kristina Ullrich (MVO adviseur Hivos) en Marjolein Demmers (De Groene Zaak).

Lees meer

Welkom op onze nieuwe site

De Duurzame Bloemisten Groep lanceert maart 2016 met gepaste trots de nieuwe website. Een platform waar alle informatie is te vinden over de inspanningen van de coöperatie om niet alleen de bloemen in Nederland duurzamer te maken. Maar ook de bloemisten die zich bij de Duurzame Bloemisten Groep aansluiten.

Inkopers kunnen via deze site direct bloemen inkopen bij de Duurzame Bloemisten Groep. Hiermee wordt bijgedragen aan de toenemende vraag naar duurzame bloemen. Daardoor gaan meer bloemisten duurzaam gecertificeerde bloemen inkopen en een duurzame bedrijfsvoering voeren.

Heeft u vragen over de nieuwe site, onze werkzaamheden of het inkopen van duurzame bloemen? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees meer